Истинската италианска паста
Без съмнение пастата е емблемата на италианската кухня. Дори и в най-семплия си вид, това ястие е вкусно и лесно за приготвяне. Към прясно сварената паста е необходимо да добавите само домат (пресен, сушен или пюре), малко босилек и маслини, за да си спретнетеполезно хапване. Италианците казват, че характерът на човек може да се определи от начина, по който той яде паста.
По своето съдържание пастата е нискокалорична храна, съдържа въглехидрати, белтъчини, богата е на протеини и бедна на калории. Това я прави хранителна и зареждаща тялото с много енергия. Пастата е предпочитана от спортисти, тъй като при консумирането й се топят мазнини, а не мускулна маса. Различните видове паста са и богати на витамин В1, който намалява умората.
У нас най-често срещани са спагетите, тортелините, равиолите, фетучините и лазанята, но списъкът е далеч по-дълъг. По света съществуват повече от 600 различни форми на паста, като най-разпространената безспорно са спагетите.